Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki
Teraz jest 01 maja 2025, 22:23
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 1 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
BraCuru
Dołączył(a): 01 lip 2013, 12:30 Posty: 3545 Lokalizacja: West Coast Podziękował: 312 Podziękowano: 144
Imię i nazwisko: Marek Rowiński
|

Często jestem pytany czy materiał użyty do produkcji skrzydła jest ważny dla pływającego. Nie mam prostej odpowiedzi dla wszystkich.
Zacznę od + i -
Aluminium plusy: 1. cena 2. cena 3. cena
Aluminium minusy: 1. mniej trwałe niż węgiel 2. mniej sztywne niż węgiel, 3. trudniejsze do naprawy 4. łatwiej się wypacza 5. Cięższe niż węgiel 6. Tonie
Węgiel plusy: 1. Sztywność 2. Trwałość 3. Niska waga 4. łatwe do naprawy
Węgiel minusy: 1. cena 2. cena 3. cena.
Kiedyś odradzałem skrzydła z aluminium bo były w całości robione z tego materiału. Główną wadą lotek z aluminium był fakt, że one nie raniły a zabijały na miejscu. Nikt już nie produkuje takich maszyn macho. Obecnie na rynku spotykamy się z hybrydami materiałowymi. Najczęsciej jest to aluminiowy miecz, kil i węglowe lotki. Może być to też kombinacja węglowy miecz i lotki a aluminiowy kil. Takich kombinacji nie boję się polecać.
Pytanie czy warto płacić około 40-60% więcej za skrzydło full carbon? Ktoś kto już dobrze pływa i pływa dużo (więcej 200h rocznie) nie będzie miał raczej wątpliwości że TAK.
Natomiast pozostałe osoby mogą wchodzić w skrzydła aluminium z założeniemi: - będzie to pierwsze skrzydło które odsprzeda po wejściu na wyższe pułapy foilboardingu, - będzie odnawiał sobie sprzęt regularnie, - będzie pływał na foilu sporadycznie - wówczas posłuży mu wiele sezonów.
Nie mam wielu doświadczeń z mieczami aluminium ale widzę, słyszę i rozmawiam z fachowcami - ich żywotność jest zauważalnie krótsza. Głównym problemem jest fakt, że w intensywnym użyciu skrzydła aluminiowe wypaczają się poprzez skręcanie oraz mogą korodować od środka oraz na złączach. Pozytywne jest to, że producenci szybko poprawiają jakość materiałów i coraz lepiej testują zanim wypuszczą je na rynek. Na pewno ma to duży wpływ na minimalizację minusów aluminium. Ale bądźcie czujni - niestety nie wszyscy producenci dojrzeli już do tego. Polecam poczytac fora z wątkami o konkretnych aluminiowych foilach zanim zdecydujecie się na wybór.
PS. Czekam na popularyzacje lotek z G10. Wg mnie jest to najlepszy materiał na lotki trwalsze od węgla.
|
29 lip 2016, 17:16 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 1 ] |
|