Wątek dla dmuchańców i komórek chociaż te drugie będą tutaj dominować.
Namawiam was na spróbowanie tematu.
Szlifuje go od roku jak przesiadłem się na komórki.
Doszedłem do poziomu linek które są krótsze niż długie przedłużki
Widzę parę
plusów. Podstawowy to kontrola górnego limitu latawca.
Soul 15 w 25kts? Brzmi irracjonalnie ale jest wykonalne i to bez bólu i dotykania depowera!
Odkąd zacząłem używać 17,12 i 9m linki to zauważyłem że nie korzystam z depowera.
Fantastyczne uczucie.
Teraz trochę żałuje, że kupiłem Soula 8 zamiast Soula 6.
Obecnie zakresy S15 i S8 mocno zachodzą na siebie i wciąż mam w zapasie Apollo 5m na największe sztormy.
jeszcze nie poznałem górnego limitu S8 ale nie miałem okazji pływać w 35+kts.
Kąty na wiatr są wyraźnie lepsze. Z wiatrem wychodzą mi chyba takie same.
Prędkość znacznie się poprawia. Wczoraj z S15m i 9m linkami zaiwaniałem na super pełnym 50km/h. Około 5kmh szybciej niż na długich linkach.
Na wiatr też szybciej - jakieś 3kmh. To dużo.
Skoki - tego się uczę i idzie to raczej wolno. Inny timing. Często ląduję dupą w wodzie ale wysokości są lepsze niż się spodziewałem.
Wczoraj wiatr 14-17kts i skakałem ponad 10m bez problemu na Soul15 z 9m linkami.
Reakcja latawca - co tu pisać? Mega plus.
Samodzielne lądowanie - łatwiej wylądować komórkę mając dwa, trzy razy króstsze linki. Wprost proporcjonalnie łatwiej
Odpalanie - z krótszymi linkami łatwiej operować na ograniczonym miejscu do startu, wąskiej plaży itd.
Kiedyś idąc na spot zabierałem dwa latawce, dwa skrzydła w wiatrach pokrywających oba latawce.
Teraz zabieram jeden latawiec i dwa bary. Życie jest prostsze
Minusy to gwałtowne pogorszenie dolnego limitu latawca, restart.
Na pewno krótkie linki nie lubią jezior i tam wam tego nie polecam.
Co do dmuchanych to pierwsze godziny były trudne ale to tylko kwestia czasu.
Do tej pory minimalna długość linek dla tych latawców jaką zastosowałem to 17m dla Apollo 10.
Podobało mi się - szczególnie na fale.
PS. Soul 15 z barem 42cm i 9m linkami?
Można?
Można i jest sporo frajdy ale to już poziom ekstremalny (bardzo mi się spodobało). Potrzebowałem roku czasu aby wejść na taki poziom.
Tutaj sesja:
https://connect.garmin.com/modern/activity/3660572038a tutaj też 9m linki ,bar 42cm oraz Soul 8:
https://connect.garmin.com/modern/activity/3651455373