Michał aka Fred TeamKatapa napisał na KF.pl:
Henio to talent stulecia. Potwornie szybki na wodzie ale i w nauce. Będąc szczery uważam, że nie ma jeszcze wielu godzin na foilu. Widzę to po tym jak prowadzi deskę upwind z przykurczonymi kolanami i kątem przechyłu deski 50 stopni. Za dużo! Nie wiem na jakim skrzydle pływa ale ja już się naumiałem łapać lepszą wysokość na swoim skrzydle przy kącie przechylenia deski max 35 stopni. Do miesiąca wstecz też pływałem upwind z takim ogromnym przechyłem jak Henio.
Johny jeszcze nie odkrył triku, który mi się chyba już udało

(wykresy z gps są bardzo pomocne do analizy ostrości chodzenia na wiatr i w jego dół). Niebrzydki brecha się z moich teorii. Niech się brecha a patentu mu nie sprzedam. A zobaczmy kto będzie kapryśniejszy na zawodach
Sztagi w wykonaniu Heinekena to żadne zaskoczenie. Maks robił ciut gorsze już w maju po raptem paru h na skrzydle
Ci topowi rajderzy robią sztagi w najgłębszej fazie R.E.M bez drgawki na powiece

Jestem przerażony co takie talenciaki będą wyczyniać na foilu jak spędzą na nich następne 100h! Ja potrzebuję 1000h aby dojść do takiego poziomu
Na razie (zgaduję, że pływałem na wodolocie więcej niż Henio i to wielki komplement dla Johnego) i na pewno nie robię w 1/4 tak dobrze zwrotów.
Rufy - tutaj nie ma problemu z samym zwrotem poza jednym drobnym a bolesnym szczegółem - przełożenie stóp po rufie.
Jest potwornie trudno zrobić to bez zmiany wysokości prowadzenia skrzydła. Jak do tej pory mam zaliczone same gleby
Z drugiej strony zmieniło mi się podejście do treningów. W tej chwili jestem bardziej nastawiony na fun niż performance i dlatego próbowałem to może z kilka razy. Obiecuję sobie, że przy następnej sesji zapomnę trochę o fun a porzeźbię performance

Co do moich ruf to robię tak, że robię zwrot i walę downwind wężykiem - niemalże w dół wiatru przy wietrze powyżej 15kts. Przy 40kts pływałem idealnie w dół wiatru

robiąc KL. Widać, że Henio przestał się już bać prędkości na downwindzie. Mi ten strach przeszedł po tygodniowym pobycie w Maroko.
Komentarz politycznie niepoprawny:Możemy być świadkami upadku dyscypliny, która dwoma finami była już w Rio