| 

Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki

Teraz jest 04 lis 2025, 02:02

| 

Strona 1 z 1
  | 
			 [ Posty: 1 ]  | 
			 | 

| Autor | 
            Wiadomość | 

| 

BraCuru 

Dołączył(a): 01 lip 2013, 12:30 Posty: 3566 Lokalizacja: West Coast Podziękował: 326 Podziękowano: 144 
						Imię i nazwisko: Marek Rowiński

| 

Często jestem pytany czy materiał użyty do produkcji skrzydła jest ważny dla pływającego. Nie mam prostej odpowiedzi dla wszystkich.
  Zacznę od + i -
  Aluminium plusy: 1. cena 2. cena 3. cena
  Aluminium minusy: 1. mniej trwałe niż węgiel 2. mniej sztywne niż węgiel, 3. trudniejsze do naprawy 4. łatwiej się wypacza 5. Cięższe niż węgiel 6. Tonie
  Węgiel plusy:  1. Sztywność 2. Trwałość 3. Niska waga 4. łatwe do naprawy
  Węgiel minusy: 1. cena 2. cena 3. cena.
  Kiedyś odradzałem skrzydła z aluminium bo były w całości robione z tego materiału. Główną wadą lotek z aluminium był fakt, że one nie raniły a zabijały na miejscu. Nikt już nie produkuje takich maszyn macho.  Obecnie na rynku spotykamy się z hybrydami materiałowymi. Najczęsciej jest to aluminiowy miecz, kil i węglowe lotki.  Może być to też kombinacja węglowy miecz i lotki a aluminiowy kil.  Takich kombinacji nie boję się polecać.
  Pytanie czy warto płacić około 40-60% więcej za skrzydło full carbon?  Ktoś kto już dobrze pływa i pływa dużo (więcej 200h rocznie) nie będzie miał raczej wątpliwości że TAK. 
  Natomiast pozostałe osoby mogą wchodzić w skrzydła aluminium z założeniemi: - będzie to pierwsze skrzydło które odsprzeda po wejściu na wyższe pułapy foilboardingu, - będzie odnawiał sobie sprzęt regularnie, - będzie pływał na foilu sporadycznie - wówczas posłuży mu wiele sezonów. 
  Nie mam wielu doświadczeń z mieczami aluminium ale widzę, słyszę i rozmawiam z fachowcami - ich żywotność jest zauważalnie krótsza. Głównym problemem jest fakt, że w intensywnym użyciu skrzydła aluminiowe wypaczają się poprzez skręcanie oraz mogą korodować od środka oraz na złączach.  Pozytywne jest to, że producenci szybko poprawiają jakość materiałów i coraz lepiej testują zanim wypuszczą je na rynek.  Na pewno ma to duży wpływ na minimalizację minusów aluminium. Ale bądźcie czujni - niestety nie wszyscy producenci dojrzeli już do tego. Polecam poczytac fora z wątkami o konkretnych aluminiowych foilach zanim zdecydujecie się na wybór. 
  PS.  Czekam na popularyzacje lotek z G10. Wg mnie jest to najlepszy materiał na lotki trwalsze od węgla. 

| 

| 29 lip 2016, 17:16 | 

| 

| 

| 

Strona 1 z 1
  | 
			 [ Posty: 1 ]  | 
			 |