Fajne pytanko
Jednak zanim odpowiem to!
Do pierwszych kroków na foilu ważniejszy będzie stabilny wiatr niż rozmiar latawca.Idealne warunki są np w Tajlandii zimą. Czyli codziennie wiatr 10-12kts. Suszarka.
Szukaj podobnych warunków wiatrowych.
W Polsce będzie tak np w Rewie, Sopocie przy E lub NE wietrze.
Najgorsze co może zrobić zaawansowany rajder otrzaskany w sztormach to wyjść na naukę foila przy 15-30kts np na 9m.
Szkwały zabijają do kwadratu. To nie TT lub deska wave, gdzie możesz zakantować, postawić deskę pod dzikim kątem i wyhamować prędkość. Tutaj, podczas nauki, nie masz jak wyhamować poza glebą.
Teraz o latawcach. Do nauki odradzam używać cokolwiek większego niż 13-14m.
18m? Raz użyłem jak się uczyłem i przy 10kts o mało mnie nie pozamiatało. Teraz na 18m dałbym radę przy 20kts i foilu ale jestem troszkę na innym poziomie
Do nauki powinien być jeden latawiec 14-13m i wiatr 8-12kts. To jest ideał.
Mniej idealnie będzie używać drugiego latawca 10m. Wówczas wiatr 10-15kts.
Jak wieje mniej niż 8kts lub więcej niż 15kts to odradzam pierwszych kroków no chyba, że ktoś jest sado-macho.
Nauka na 9 lub 7m to porażka dla amatora. Odradzam szczerze.
Wiem, że znajdą się tacy co nauczyli się inaczej ale wyjątki tutaj nie potwierdzają tezy: macie uczyć się bezpiecznie dla siebie i innych.
Dobrze piszesz - przy 8kts 14 i 13m pozostaną w powietrzu. 10m już niekoniecznie.
Na foilu do momentu jak nie startujesz w zawodach
zawsze mniejszy latawiec jest lepszy.
Dlatego, że jak już jesteś w lewitacji to potrzebujesz ze 3 razy mnie cugu w latawcu, aby płynąć.
Podstawowym błędem żółtodziobów jest to, że jak wejdą w leiwtację to nadla ciagną bar do siebie i wahlują latawcem = katapa.
Po wyjściu z wody od razu odpuszcza się latawiec, aby zmniejszyć jego ciąg!
Zobacz jaki jest mój średni
rekreacyjny zakres wiatrowy:
6-8kts - 14m
9-12kts - 10m
13-20kts - 7m
20 plus - 5m
Teraz
zawodniczy:
4-14kts - 14m
13-20kts - 10m
18-30kts - 7m
30 plus - 5m
Jak się uprę to przy suszarkowych 8kts mogę popłynąć na 7m

Potrzebna wówczas bardzo duża deska, rozgrzane ciało i dużo pompy. Da się, choć nie jest to wcale przyjemne na dłuższą metę dla rekreacji.
Co jakiś czas specjalnie zakładam 7m aby popływać przy wietrze poniżej 10kts - dla treningu słabowiatrowego.