Ja też, bo jutro szykuje się mój pierwszy raz w Rewie
Jeszcze nie widziałem, by ktoś tak szybko zebrał się do lotu jak Andrzej. Cnotę straciłeś, ciszy posłuchałeś. Przechodzisz na zawodowstwo . Znalazłem skrzynkę do masztu i przywiozę to dzisiaj do Rewy
19 lip 2013, 09:36
BraCuru
Dołączył(a): 01 lip 2013, 12:30 Posty: 3545 Lokalizacja: West Coast Podziękował:312 Podziękowano:144 Imię i nazwisko: Marek Rowiński
Z innego wątku instrukcja poniżej. Wrzucam aby podkreślić najczęstszy błąd przy rufach - wyluzowane linki i tym samym utratę siły ciągu latawca. Pamiętajcie: 1. downloopy a nie przejście latawca przez zenit! W zenicie nie ma mocy, luzują się linki i kite może przepaść. 2. downloopa się opóźnia! najpierw odpadacie i wjeżdżacie w linię wiatru i wówczas kręcicie downloopa. Jesli zrobicie odwrotnie to ZAWSZE wyluzujecie linki i latawiec wpadnie do wody.
Taką instrukcję napisałem kolegam z WKS Grzybowo, którzy przechodzą w kolejny etap lewitacji:
Zmiana stóp oraz "rufa" w lewitacji:
1. Podnosisz kajta z 30 na 45-55 stopni
2. wyciągasz tylną nogę i stawiasz przed strapa lub jeśli nie masz strapa przesuwasz ją o 20 cm do przodu.
3. wysuwasz przednią stopę o 2cm tak aby była luźniejsza i gotowa to przeskoku bez szarpania się ze strapem
4. płyniesz tak przez 20-50m i lekko zwalniasz - ale nie za mocno!
5. Spoglądasz w dół na deskę i patrzysz gdzie jest wolny przedni strap aby stopa wiedziała gdzie ma celować.
6. Opuszczasz zupełnie bar, puszczasz przednią rękę i wystawiasz ją na nawietrzną dla balansu
7. Patrzysz przed siebie i czekasz aż deska będzie zanurzona niżej z tendencją do wychodzenia z zanurzenia np 50cm do 30cm
8. Błyskawicznie stawiasz tylną nogę w przedniego strapa i w tym samym momencie przednią stopę cofasz na środek deski w okolice tylnego strapa JEDNOCZEŚNIE.
9. Płynąc na switchu odpadasz trzymając kajta z napiętymi linkami lecącego starym halsem
10. Tuż przed tym jak deska będzie w lini wiatru kręcisz DOWNLOOPA.
11. Dokręcasz deskę na nowy hals i jazda!
24 sie 2017, 07:45
hadrák
Dołączył(a): 06 sty 2014, 20:50 Posty: 196 Lokalizacja: Czechy Podziękował:1 Podziękowano:14 Imię i nazwisko: Honza/Janek
Ja mam tak:jestem Goofy a z prawego halzu lewy zwrot-po pierwsze zwrot,potem przekladka stop(często w drugiej trzeciej zwrotu,tam bywa kontakt z powierzchnią) Z lewego halzu tak,jak pisze Marek,w p.8,kontakt na sekunde z wodą ,no nad tym popracuje.I moge wybierać jak z lewego,tak prawego halzu krótki łuk zwrotu i jazda pod wiatr,lub inaczej wielki promień łuku na powerze i jazda downwind.
24 sie 2017, 14:53
hadrák
Dołączył(a): 06 sty 2014, 20:50 Posty: 196 Lokalizacja: Czechy Podziękował:1 Podziękowano:14 Imię i nazwisko: Honza/Janek
I teraz filmik:kite Ozone Chrono 12m(V1-nie był oznakowany),Foil Alpinefoil Access V2,maszt+3cm(adapter garażowka) ,lotka XLP,to samo potrafie na lotce freerace(garażowka)deska Airush Choptop.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości