Ostatnie 4 dni pompuję F One JAM 1900. Przez ostatnie 3 dni "uchodzi mi na sucho"
Startuje z docku i ląduję na docku. Lądowania trzeba się na nowo uczyć, bo JAM ma bardzo długi glide i już daleko przed "metą" trzeba się przygotować do dockowania.
F One JAM 1900 mimo swoich gabarytów czuję się lekko na nodze. W porównaniu do np. Gong Sirus, który jest na pewno dobrym foilem i na razie mam na nim swój najlepszy czas, ale jak na nim startuję to czuję się jakby mnie coś ciągnęło do wody. Pewnie to kwestia przyzwyczajenia, do sporo większej wagi zestawu. Sirus 156 jest większy od JAM 1900, więc prawdopodobnie będzie trudno osiągnąć podobny czas.
Wracając do JAM 1900, to z masztem 14 mm sprawia wrażenie takiego odblokowanego. Nie czuje na nim dragu, nic mnie nie hamuje, front foil, stabi i maszt. Świetnie ze sobą pasują.
Start jest bardzo prosty. Prawie w ogóle się nie rozpędzam, wchodzę z marszu. Szybko potrafię wyjść z nim do góry na maszcie, mogę pompować w rytmie na 3 lub na 4. Mogę taki zestaw polecić z lekką ręką na sercu. Przy starcie trzeba wyczuć jak pompować na maszt, żeby ograniczyć flex do minimum.
Nie wiem jeszcze jak długie przeloty będę na nim miał, bo kondycja po zimie jeszcze słaba i pierwsze dwa dni latałem w zimowej piance, która mnie mocno ogranicza. Waga jeszcze zbyt wysoka ok. 95 kg. Dwa następne dni zmieniłem piankę na letnią i było już zdecydowanie lepiej. Przeloty po minucie nie są problemem. Jak będę już lżejszy
i będę miał lepszą kondycję to spróbuję osiągnąć jakiś dobry wynik.
A i jeszcze. Pierwszego dnia pomyliłem stabilizatory i podłączyłem 200 carve zamiast 200 pump i byłem zdziwiony, że takie wielkie skrzydło, aż tak dobrze kręci. W sumie różnica z wyglądu pomiędzy carve i pump na pierwszy rzut oka nie jest jakaś olbrzymia, ale ma duży wpływ na właściwości skręcania. Tak, czy siak widać, że spoko można podłączać do JAM różne stabilizatory. Na pewno spróbuję go jeszcze z mniejszym carve 160. Ciekawy jestem jak będzie z szybkością i skręcaniem.
Będę dodawał tu info do wątku.
[youtube]https://youtube.com/shorts/xVplTx1p9uM?si=tmNsMRhEVJyuvPVR[/youtube]
https://youtube.com/shorts/xVplTx1p9uM?si=tmNsMRhEVJyuvPVR