Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Statki nie robią fal. 
Autor Wiadomość

Podziękował: 287
Podziękowano: 142
Imię i nazwisko: Marek Rowiński
czareka napisał(a):
BraCuru napisał(a):
Zastanawiam się kiedy jest najlepsza pogoda na uganianie się za falą za statkiem. Pewnie jak jest zero wiatru lub wieje w tym kierunku ,w którym płynie statek. Jak daleko trzeba się wypompować od brzegu, żeby złapać falę i jak daleko trzeba trzymać się od statku, żeby nie narobić sobie kłopotów.

Przeciwny wiatr z siłą poniżej prędkości statku nie stanowi problemu.
Jak blisko można się trzymać? To zależy od twoich i kapitana nerwów.
Dopuszczam skutery na centymetry jeśli są odważni. Niektórzy oficerowie informują władze portowe a najczęściej używają tyfonu co skutecznie odstrasza śmiałków.
Jest bezpiecznie jeśli łapiesz falę znajdującą się za jego rufą - nie ma szans na wciągnięcie w śrubę.
Poza tym fala rozchodzi się na kilometry i najlepsza może być np kilometr od statku przy plaży w którą właśnie uderza po 5 minutach (bo się wypiętrza i załamuje).

Największy problem to nieregularność przepływu statków. Nie ma rozkładu jazdy. Co gorsze w weekendy przybrzeżny ruch gwałtownie spada bo większość statków korzysta z portów pomiędzy poniedziałkiem a piątkiem.
Innym problemem jest to że w kanałach w pobliżu publicznych plaż obowiązują ograniczenia prędkości właśnie aby nie tworzyć niebezpiecznej fali.

Bywasz często w Belgii więc polecam też rzekę Schelde pomiędzy Flushing a Antwerpią. Tam wpływają największe kontenerowce na świecie ale chodzą z ograniczoną prędkością.

Na koniec mała ściągawka - tutaj masz podgląd statków, ich parametrów i prędkości co pozwoli ci upolować te najlepsze:
https://www.marinetraffic.com/en/ais/ho ... 85/zoom:12

09 wrz 2023, 10:16
Zobacz profil WWW

Podziękował: 37
Podziękowano: 140
Imię i nazwisko: Cesar August jr.
Dzięki. Te Vlissingen i ta rzeka leżą najbliżej. Jak będę leciał na Zeeland następnym razem to się tam przejadę i zobaczą jak to wygląda na miejscu. Czy jest jakiś dock, z którego można się wystartować. Dobrze, że nie trzeba podpływać za blisko do statków bo są dosyć spore. Pamiętam moje przerażenie sprzed 30 ponad lat jak byłem na tej plaży w okolicach Vlissingen ponad 30 lat temu na WS i przepływał koło mnie wielki statek :)

Jak byłem na Gardzie to właśnie zaobserwowałem, że przy najmniejszym ze statków fala była najwyższa i było ich sporo i rzeczywiście nie musiałem wcale za ba blisko do niego podpływać. Płynął najszybciej ze wszystkich spacerówek.

10 wrz 2023, 18:06
Zobacz profil WWW

Podziękował: 287
Podziękowano: 142
Imię i nazwisko: Marek Rowiński
Zamiast polowania na statki to może kup sobie pewien gadżet, który da ci 100% skuteczności :)

13 wrz 2023, 09:28
Zobacz profil WWW

Podziękował: 37
Podziękowano: 140
Imię i nazwisko: Cesar August jr.
haha. Dobry pomysł.

Pierwsze "ale": trzeba do tego mieć kierowcę, kapitana? :), Drugie "ale": Nie zmieści się w bagażniku i na balkonie. Trzecie "ale": To pali ogromne ilości paliwa. Szkoda mi środowiska, żeby sobie parę minut polatać na wake. Statki i tak pływają, więc tylko wykorzystuje i tak już spalane paliwo. Takie podkradanie wake też ma swój urok. Patrz Wake Thief.
Jeszcze bym znalazł ze 100 innych "ale", które utrudniają mi wejście w taką opcję :-)

Na akwenie, na którym latam jest sporo jachtów motorowych, więc czasami ktoś z chęcią zrobi falę, ale jeszcze nie bardzo potrafią i zanim popłynę to już jest gleba :-)

13 wrz 2023, 10:33
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2