To może ja wtrącę tu swoje trzy grosze, bo już trochę na tym pływam i mam za sobą 4, 5 i 8m.
Nie wiem jakiego masz foila i w jakich warunkach chcesz pływać oraz jak już latasz na foilu. Ale załóżmy, że masz foila Onda like, jesteś opływany i chcesz pływać strapless na falach to nie znajdziesz lepszego kite nawet w przybliżeniu. Na płaskiej wodzie nie będziesz miał aż tyle fun'u i spoko możesz sobie pływać na tube lub bóg wie czym. Taki Peak 8m2 wystarczy Ci w warunkach od 6/7 do jakichś 15 kts. Idealnym rozmiarem dla Peak 4 jest chyba 5 m2. Fajnie jest próbować różne długości linek. W moim przypadku wolę jednak dłuższe linki, czyli 22m. Kite jest wtedy trochę wolniejszy ale i tak jest szybki jak mucha na szybie

.
Na początku myślałem, że na tym kite nie dam rady zrobić zwrotu przez sztag. Aktualnie jednak na tym kite najłatwiej robi się wszelkie tricki, ponieważ jest szybki i w ułamku sekundy możesz pozbawić go mocy i np. nie przeciągnie ciebie przez deskę jak się uczysz jakiegoś manewru jak to jest w przypadku takiego Soula lub podobnych kite'ów.
Sądzę, że Peak 4 11m wymaga jeszcze większego skrzydła niż Onda, żeby nim się pobawić w od 5 węzłów. Prawdopodobnie 11 będzie miał mały zakres wiatrowy. Nie wiem niestety tego dokładnie. Nie miałem okazji tego kite wypróbować.
Peak nie będzie się nadawał do mniejszych foili typu fluente i na pewnie nie będzie pasował do skrzydła typu race.
Z Peak będziesz miał frajdę jak już naprawdę dobrze radzisz sobie na foilu. Nie jest to kite dla początkujących na wodzie. Na plaży jest pewnie super do pierwszych treningów.
Polecam gorąco Peak 4 od 4 do 8m. Inne muszę wypróbować. W przyszłości jak zaczną latać samoloty to mój quiver będzie się składał z małej deski, foila onda i dwóch kite'ów Peak 4 w 4 i 8m. Już nie mogę się doczekać