Autor |
Wiadomość |
MWILCZ
Dołączył(a): 26 sie 2015, 08:19 Posty: 176 Lokalizacja: Iława Podziękował: 13 Podziękowano: 10
|
Pytanie czy tylko pompowanie skrzydłem czy też kombinujecie coś z deską? Jak pływałem na kitefoilu, to robiłem coś w rodzaju kopnięcia ( nacisku) na tył deski z jednoczesnym ugięciem nóg ( takim podwieszeniem się pod latawca), co powodowało że deska szybko odklejała się od wody i można było już płynąć na "patyku". Z wingiem mi to nie wychodzi, bo skrzydło nie ciągnie do góry jak latawiec. Jak próbuje tak zrobić to najczęściej deska chce mi ostrzyć, a jak wyostrzy to nie mam szybkości do wyjścia na foila. A pompowanie, kolejny i kolejny raz jak nie możesz wystartować jest męczące.
|
21 kwi 2022, 11:02 |
|
 |
BraCuru
Dołączył(a): 01 lip 2013, 12:30 Posty: 3545 Lokalizacja: West Coast Podziękował: 312 Podziękowano: 144
Imię i nazwisko: Marek Rowiński
|
Pompa pompie nierówna! Piszę o desce. Zrozumiałem to po paru latach na kitefojlu. Na początku robiłem to mechanicznie, bez finezji. Potem nauczyłem się kocich ruchów i okazało się to mocno przydatne. Myślę, że tu jest klucz do sukcesu odpalania winga w marginalnych warunkach. Jest to na pewno trudniejsze niż na kitefojlu bo wymaga synchronizacji dwóch pomp: deską i wingiem. Dla przypomnienia wątek o pompie deską: search.php?keywords=pompa&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj
|
21 kwi 2022, 11:34 |
|
 |
klit59
Dołączył(a): 22 mar 2021, 21:05 Posty: 14 Lokalizacja: Mazury Podziękował: 0 Podziękowano: 4
|
Startuj bardziej z wiatrem. Praktycznie baksztagiem. Szybkie pompowanie, krótkie ruchy i im szybszy foil tym bardziej płaskie prowadzenie deski. Czekaj na szkwał i wykorzystaj zjazd z fali. Przy ustawieniu z wiatrem deska nie będzie ostrzyła. Powodzenia.
|
21 kwi 2022, 16:27 |
|
 |
czareka
Dołączył(a): 20 maja 2017, 23:04 Posty: 737 Lokalizacja: Düsseldorf, Poznań, Palma de Mallorca Podziękował: 40 Podziękowano: 163
Imię i nazwisko: Cesar August jr.
|
Koniecznie trzeba pompować jednocześnie deską. W sumie dobrze zaczynasz, czyli rufa na dół a potem dziobem do dołu. Jednocześnie próbuj popychać deskę do przodu.
Oczywiście im mniejsza deska tym łatwiej jest nią pompować.
|
21 kwi 2022, 18:15 |
|
 |
MWILCZ
Dołączył(a): 26 sie 2015, 08:19 Posty: 176 Lokalizacja: Iława Podziękował: 13 Podziękowano: 10
|
 |  |  |  | BraCuru napisał(a): Pompa pompie nierówna! Piszę o desce. Zrozumiałem to po paru latach na kitefojlu. Na początku robiłem to mechanicznie, bez finezji. Potem nauczyłem się kocich ruchów i okazało się to mocno przydatne. Myślę, że tu jest klucz do sukcesu odpalania winga w marginalnych warunkach. Jest to na pewno trudniejsze niż na kitefojlu bo wymaga synchronizacji dwóch pomp: deską i wingiem. Dla przypomnienia wątek o pompie deską: search.php?keywords=pompa&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj |  |  |  |  |
Marku dzięki jak zawsze Przekonales się do winga 
Ostatnio edytowano 21 kwi 2022, 20:24 przez MWILCZ, łącznie edytowano 1 raz
|
21 kwi 2022, 20:19 |
|
 |
MWILCZ
|
Czarku po prostu muszę ćwiczyć , jak ze wszystkim Przy dobrym wietrze wszystko ładnie wychodzi, jak słabiej zawieje to mam problem ze startem,fakt ze mam dosyć duża deskę
|
21 kwi 2022, 20:22 |
|
 |
MWILCZ
|
A tak BTW to super fajne jest ze zawsze jak pojawi się coś nowego, ciekawego związanego z sportami wodnymi to po chwili spotykasz czy to za pośrednictwem netu czy gdzieś na spocie Tych Samych Wariatów Panie i Panowie oby nam się nigdy nie chciało chcieć Bo wtedy zawsze będziemy mlodzi
|
21 kwi 2022, 20:35 |
|
 |
czareka
Dołączył(a): 20 maja 2017, 23:04 Posty: 737 Lokalizacja: Düsseldorf, Poznań, Palma de Mallorca Podziękował: 40 Podziękowano: 163
Imię i nazwisko: Cesar August jr.
|
Też tak to widzę. Mamy jeszcze drive do zmian, a to daje nam wieczną młodość 
|
21 kwi 2022, 21:00 |
|
|