Kiedyś targi Boot w Dusseldorf były niemal obowiązkowe. W latach 90 jeszcze przed internetem
można było zobaczyć tam wszelkie nowości, osobiście porozmawiać z Roby Naish, Björn Dunkerbeck, czy kupić w końcu po fajnej cenie jakiś sprzęt. W sumie jeszcze 5, 6 lat temu warto było się przejść. Z miliona odwiedzających w najlepszych latach, targi skurczyły się do kilkuset tysięcy odwiedzających. Internet zrobił swoje. Sprzęt można kupić taniej w internecie (chociaż słowo tanio może nie jest już na miejscu
), z filmików na YT można dowiedzieć się o wszystkich nowościach, a na FB i innych forach można pogadać z mistrzami z całego świata. Do tego jeszcze podcasty, które zaczynają być coraz bardziej popularne.
Mimo tego jestem ciekawy jak wypadną tegoroczne targi? Są pierwszymi po pandemii, i pierwszymi, na których pojawią się wingi. Na ostatnich było można już kupić foila, ale wingi były jeszcze nieznane.
Zapowiada się, że będzie kilka osób ze sceny wingfoila. Np. Gunnar Bianisch z Fuerteventura. Może nie topowy mistrz, ale za to bardzo popularny na YT. Zasłynął chyba najbardziej ze swoich lajfów z foilami od Subfoila i ma dosyć wyrobioną markę.
Będzie miał chyba codziennie swoje kilkadziesiąt minut na scenie głównej i będzie opowiadał o Wingoiflu. Link do jego programu:
https://events.boot.de/de/veranstaltung/technik-talk-mit-gunnar-biniaschZastanawiam się jeszcze, czy tam się wybrać. Kiedyś nawet nagrałem filmik z targów i wstawiłem go na YT, ale nie mogę go znaleźć
Jeżeli się tam wybiorę to dam wam znać.