Dołączył(a): 20 maja 2017, 23:04 Posty: 709 Lokalizacja: Düsseldorf, Poznań, Palma de Mallorca Podziękował:40 Podziękowano:152 Imię i nazwisko: Cesar August jr.
Od kiedy zacząłem się foilować, znacznie więcej czasu spędzam na wodzie. Obecnie wychodzę na wodę niemal codziennie, czasem nawet kilka razy dziennie. Dawniej, w erze WS i KS, odpowiednie warunki wietrzne pojawiały się tylko kilkanaście, może kilkadziesiąt dni w roku. Dodatkowo pumpfoiling pozwala przebywać na wodzie niezależnie od warunków wietrznych, dzięki czemu surfowanie jest możliwe każdego dnia.
Intensywne uprawianie sportów foilowych wiąże się jednak z pewnymi wyzwaniami zdrowotnymi, takimi jak problemy z kręgosłupem czy skaleczenia od foila. Ponadto, zmienne warunki środowiskowe, takie jak słona lub słodka woda, czystość i temperatura, również mają wpływ na organizm.
Ostatnio pojawił się nowy problem związany z częstym przebywaniem w wodzie. Jakieś chroniczne zapalenie spojówek. Mimo że rzadziej niż na początku zdarzają mi się gleby, to i tak przy kilku godzinach dziennie, statystycznie jestem te parę razy w wodzie. Ma to wpływ na moje oczy. Wpadanie przy dużej prędkości, piasek lub jakieś mikroorganizmy w wodzie robią swoje.
W jaki sposób chronić oczy? Czy warto ograniczyć liczbę dni spędzanych na wodzie, na przykład do trzech razy w tygodniu, a pozostałe dni poświęcić na inne formy aktywności, jak jazda na rowerze, czy ćwiczenia na siłowni?
Człowiek to nie ryba i zbyt częsty kontakt z wodą może mieć negatywne skutki dla zdrowia. Czy ktoś z Was doświadczył podobnych problemów związanych z częstym pływaniem na foilach lub kajtach? Czy może rzadziej pływacie? Może mamy tu jakiegoś okulistę na forum, który się wypowie?
Wczoraj, chyba dopiero drugi raz w życiu, odwiedziłem okulistę. Wolałbym jednak zapobiegać niż leczyć.
28 lip 2024, 10:39
BraCuru
Dołączył(a): 01 lip 2013, 12:30 Posty: 3539 Lokalizacja: West Coast Podziękował:302 Podziękowano:144 Imię i nazwisko: Marek Rowiński
Wiedząc że będę często i gęsto na wodzie profilaktycznie zakrapiam oczy. Stosowałem różne krople do oczu. Myślę, że warto spróbować
29 lip 2024, 09:38
czareka
Dołączył(a): 20 maja 2017, 23:04 Posty: 709 Lokalizacja: Düsseldorf, Poznań, Palma de Mallorca Podziękował:40 Podziękowano:152 Imię i nazwisko: Cesar August jr.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość