Dołączył(a): 20 maja 2017, 23:04 Posty: 805 Lokalizacja: Düsseldorf, Poznań, Palma de Mallorca Podziękował:40 Podziękowano:176 Imię i nazwisko: Cesar August jr.
Od jakiegoś czasu latam na kolejnej iteracji Frigate. Do 4,7 m dodałem rozmiar 5,5 m. Wydaje się już duży i w zależności od warunków różnie się sprawdza.
I tak na płaskiej wodzie i równym wietrze, nawet słabym, to petarda Na płaskiej wodzie i szkwalistym słabym wietrze też petarda. Na falach 4 m, poukładanych i słabym wietrze (tak koło 15 kts, od tego trzeba odjąć prędkość fal) też petarda – moja najlepsza sesja życia aktualnie. Na dużych falach z bałaganem i takim sobie wietrze trochę problematyczny.
5,5 różni się od swoich mniejszych braci. Ma więcej materiału i w 3 ostatnich sekcjach na każdym tipie ma dodatkowe poprzeczne buttony, przez to trudniej go złożyć. Na razie i tak udało mi się do tej pory tylko 2 razy złożyć go w kłębek na tych cudownych falach sprzed dwóch dni na Corralejo. W sumie pewnie mogłem to zrobić częściej, ale byłem tak zafascynowany jazdą na fali z parawingiem na ściągniętych linkach w jednym ręku z barem, że w sumie nie grało to roli. Na tych chaotycznych falach kilka dni wcześniej było to jednak kłopotliwe i całkowite zwinięcie w kłębek byłoby bardzo korzystne. Jednak trudno było mi to ogarnąć.
4 m i poniżej to żaden problem. Nie mam niestety filmików z tej dużej fali, bo latałem pod wyspą Los Lobos, czyli jakieś 2000 m od brzegu w Corralejo w stronę Flag Beach, ale dodam kilka filmików z innej jazdy.
Co do wielkości parawinga, to chyba 5,5 m to taki max dla osoby jak ja (92 kg i 182 cm). Więcej to będzie już kłopot, chyba że gdzieś na jezioro, żeby sobie polatać tak czy owak na słabym wietrze.
Z nową deską Skywalker Vuelo, 6'0, 85 L, 5 kg, dedykowaną pod parawinga. Na tym 5,5 m. Na płaskiej wodzie, bez prądów, startuje w ok. 11 kts. Ciekawe jest to, że nie czuję, żebym dużo więcej zyskał w low end vs 4,7 m z tym 5,5 m. Może 1 kt różnicy. Ale jeszcze porównuję. Za to dłuższa, wąska deska robi różnicę.
16 gru 2025, 13:08
czareka
Dołączył(a): 20 maja 2017, 23:04 Posty: 805 Lokalizacja: Düsseldorf, Poznań, Palma de Mallorca Podziękował:40 Podziękowano:176 Imię i nazwisko: Cesar August jr.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości