Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki
Teraz jest 02 maja 2025, 11:32
One Strut, czy strutless?
Autor |
Wiadomość |
czareka
Dołączył(a): 20 maja 2017, 23:04 Posty: 737 Lokalizacja: Düsseldorf, Poznań, Palma de Mallorca Podziękował: 40 Podziękowano: 163
Imię i nazwisko: Cesar August jr.
|

Dzień Dobry! zaraziłem się foilem. Niestety, forum zobaczyłem dopiero dzisiaj i pierwsze próby to siniaki na żebrach jak u Bracuru Ale wracając do tematu, to chcę przejść na następny etap HS i chcę kupić sobie kite do foila. Dodam, że aktualnie pływam na Cabrinha Double AGnet 2017, na którym łatwo można nauczyć się tego sportu. Po 2 do 3h pływałem już dosyć stabilnie. Od 7 sesji jakoś już zawracam. Aktualnie jestem przy 14 sesji i całkiem to zgrabnie zaczyna wychodzić. Z tego co rozpoznałem na swoim spocie w Belgii/Kessenich to mało kto pływa na materacach, a raczej wszyscy na tube'ach. Kto miał materac to go właśnie sprzedał. Wśród Tubekites wyróżnia się bardzo Cloud Kite BRM ale wielu z moich kolegów na spot zastanawia się jeszcze nad innymi kiteami jak np. Gong Strutless lub Naish Trip również strutless lub jeszcze innymi, o których poniżej. Problemy jakie są przypisywane Kiteom strutless to start z wody, bo mogą się do niej przykleić. Muszę jednak powiedzieć, że dwóch magików u mnie na spocie, którzy mają Cloud BRM, dają radę i nie widziałem ich jeszcze w opałach. Ich kitey do tego nie spadają tak często jak inne. Na rynku pojawiają się aktualnie kitey z one strut. Mają kilka zalet jak np. łatwieszy start z wody, czy lepiej trzymający się profil. Ich wadą jest większy ciężar jak w przypadku Cloud BRM. I teraz pytanie. Czy warto jest waszym zdaniem inwestować w Cloud np. C2 lub C5, czy lepiej kupić sobie jakiś nowy one strut kite jak np. North Mono lub Airush Ultra? Jakie i czy macie doświadczenie z kiteami Cloud i jakimiś one strut kites? Będę wdzięczny za każdą odpowiedź i podpowiedź. Powoli dostaję już świ... i obawiam się, że pod wpływem chwili kupię coś nie tak  Pozdrawiam CA
|
20 maja 2017, 23:21 |
|
 |
BraCuru
Dołączył(a): 01 lip 2013, 12:30 Posty: 3545 Lokalizacja: West Coast Podziękował: 312 Podziękowano: 144
Imię i nazwisko: Marek Rowiński
|
Na Cloudzie w Polsce pływa chyba tylko Mark Shinn. Mój synek też miał go w rękach ale nie znam szczegółów. Ja bym zadał sobie trochę inne podstawowe pytania aby się nie biczować  Ile chcesz mieć latawców? w jakich rozmiarach? gdzie chcesz głównie pływać? najważniejszy jest zakup największego latawca, bo jest najdroższy i najważniejszy do pływania w słabym wietrze. jak powieje 10kts wzwyż to polatasz na wszystkim. Duże Cloudy nie mają rewelacyjnych opinii tak jak te mniejsze patrząc na kf.com. Są lepsze latawce do słabowiatrowego pływania i wcale nie muszą być bez lub jednotubowe. To nie jest tak, że obecnie każdy latawiec jednotubowy będzie z definicji lepszy w ultra słabym wierze od np 5 tubowego. jednakże dopinguję ten idei i liczę na coraz lepsze takie konstrukcje. Wierzę, że projektanci poradzą sobie z problem klejenia do wody.
|
21 maja 2017, 07:35 |
|
 |
czareka
Dołączył(a): 20 maja 2017, 23:04 Posty: 737 Lokalizacja: Düsseldorf, Poznań, Palma de Mallorca Podziękował: 40 Podziękowano: 163
|

Najchętniej chciałbym mieć dwa latawce, żeby nie wozić ton sprzętu ze sobą  . Aktualnie mam ich sporo, również desek. Zanim zacząłem próbować foila to na twintipa i wave wystarczyłby mi 12m2 FX i 8m2 Switchblade do tego deska TT 135x41cm oraz Wave 5,6 Spleene. To miało mi wystarczyć do pełni szczęścia. Oczywiście w piwnicy zostało kilka innych kiteów jak 17,7 QX Lite Spleene, 9 i 7 SPX II Spleene oraz 12 m2 Switchblade. Aktualnie mój plan wygląda tak: 12 lub 13 m2 jakis LW Kite np. Cloud lub Naish Trip, Airush Ultra itp. plus 8 m2 Switchblade. FX 12 m2 mógłbym wtedy sprzedać. Myślę, że to powinno mi wystarczyć na max warunków. Jak jestem na FUE to przy około 35 węzłów latam na Switchblade 8m2 i moim Twintip. A jak wiatr jest słabszy to wtedy foil. Pływam głównie śródlądzie Belgia i jeziora mazurskie. Kilka razy do roku na FUE oraz morze północne w Holandii i ostatnio poleciałem po 25 latach na Chorwację na wyspę Brac do Bol / Zlaty Rat. Tak jak zauważyłeś zależy mi na tym większym kite specjalnie pod foil i tu mam problem z wyborem. Powinien być dobry na słaby wiatr, nie przyklejać się do wody, pasować do baru Cabrinha'i, dać się dobrze spakować w podróży, być dobrej jakości i nie kosztować majątku. Mam wrażenie, że taki strut less lub one strut kite powinien się najlepiej nadawać. Z drugiej strony Cabrinha ma do foila Apollo, na którym widzę, że również jeździsz i który ma chyba 3 struts oraz znalazłem kilka artykułów, gdzie radzą żeby za bardzo nie koncetrować się na ilości strus. I dalej nie wiem, co kupić 
|
22 maja 2017, 00:02 |
|
 |
BraCuru
Dołączył(a): 01 lip 2013, 12:30 Posty: 3545 Lokalizacja: West Coast Podziękował: 312 Podziękowano: 144
|
Nie mam doświadczenia żadnego z latawcami "bezpoprzeczkowymi" ale słysząc o problemach z klejeniem na razie bym jeszcze nie wchodził w nie.
Skoro pływasz na Cabrinhi to może przetestuj sobie CR:X 13m i 7m. Myślę, że byłby to bardzo dobry wybór pod foila i freeride (jeśli nie najlepszy) ze stajni C. Pływałem sporo na CRX 10m. W każdym rozmiarze ma 3 struty.
A co z zakresem górnym bezpoprzeczkowych? nie wierzę, żeby były tak stabilne jak te z poprzeczkami. Warto to wziąć pod uwagę skoro chcesz mieć tylko 2 latawce i zdarzy Ci się pływać przeżeglowanym bo na mniejszy będzie za mało.
Apollo ma 5 poprzeczek i jest to bardzo specjalistyczny kite - szczególnie te największe rozmiary.
|
22 maja 2017, 08:01 |
|
 |
feel
Dołączył(a): 30 cze 2013, 13:16 Posty: 307 Lokalizacja: Sopot Podziękował: 66 Podziękowano: 22
Imię i nazwisko: Filip
|
Znajomi testowali Noth Mono i problem był zwłaszcza w górnym zakresie - latawiec bardzo słabo reagował na szkwały, nie trzymał profilu i szarpał.
|
22 maja 2017, 08:52 |
|
 |
BraCuru
|
Tak sobie to wyobrażałem. Widzę różnicę między 5 a 3 poprzeczkami. Oglądałem wszystkie odcinki filmików producenta Clouda i widać, że górny zakres tych latawców wymaga dopracowania. Nie wyobrażam sobie pływać na bezstrutowym 14m w 20kts. Na dmuchanej 18tce z 5 poprzeczkami radziłem sobie w 20kts. Wierzę, że temat jest rozwojowy i trzymam kciuki za takie proste konstrukcje. LIKE IT 
|
22 maja 2017, 08:59 |
|
 |
czareka
|
Nie mogę nigdzie znaleźć tego Cabrinha CR:X. Możesz podesłać mi linka? Dziękuję z góry. Ca
|
22 maja 2017, 21:30 |
|
 |
grzopa
Dołączył(a): 17 gru 2013, 21:42 Posty: 37 Lokalizacja: Gliwice Podziękował: 18 Podziękowano: 3
Imię i nazwisko: Grzegorz
|
Poniżej masz link: https://www.crxclass.com/equipment/kite/Kolejne "Demo Day" będą w KITE.PL 15-18 czerwiec
|
22 maja 2017, 21:48 |
|
 |
czareka
|
No tak, tylko na 20 kts to już można przesiąść się na 8 m2 Switchblade. W sumie chodzi mi o kite, który pociągnie mnie nie przy 6 kts i może mniej. I teraz pytanie, czy taki 3 struts będzie lepszy od cloud lub innego strut less lub innego one strut w dolnym zakresie wiatru. Mam jeszcze 17,7 Spleene QX Lite z 3 poprzeczkami i w sumie ten kite dosyć wcześniej lata ale czuć jednak jego sporą wagę i sądzę, że potrzebuje na nim 2 węzły więcej jak np. dla X-19 Spleene (materac). Nie wygląda tak lekko i powiewnie jak ten Cloud bez poprzeczek. Hmmm... Dalej nie wiem co wybrać. ...
|
23 maja 2017, 13:12 |
|
 |
BraCuru
|
Nie wiem. teoretycznie tak bo powinien ważyć mniej. Ale w praktyce strutless może mieć grubszą tubę główną i wagowo wyjdzie na to samo. Teoteryzuję Poza tym jedna poprzeczka trzyma profil szmaty a może się zdarzyć że w długich dziurach szmata bez poprzeczki się załamie i koniec. zapytaj Marka Shinna - on lata na Cloudzie. Ne pewno wie najlepiej.
|
23 maja 2017, 19:56 |
|
|